Vorige edities

De verkiezing Leraar van het Jaar is een initiatief van de Onderwijscoöperatie, dat jaarlijks leerlingen, ouders, schoolleiders en leraren oproept hun favoriete leraar op te geven. De verkiezing draagt bij aan een positief imago en het bespreekbaar maken van kwaliteit in de beroepsgroep en is onderdeel van de activiteiten in het kader van de Dag van de Leraar.

De winnaars van alle jaargangen op een rij

2015

Leraar van het Jaar Wouter Siebers met Jet Bussemaker (foto Fred Ernst)Wouter Siebers
Wouter Siebers werd Leraar van het Jaar voor het po vanwege de energie waarmee hij kansen creëert op zoek naar gezamenlijkheid. Hij heeft een duidelijke visie op onderwijs en op het belang van het sociaal emotioneel leren. Bovendien reflecteert deze leraar voortdurend en stelt hij zich ieder jaar een nieuw leerdoel, dat hij weet uit te dragen op het niveau van de klas, school en stichting.

 

Winnaar leraar van het jaar met Jet Bussemaker4 (foto Fred Ernst)Rachel Baan
De winnaar binnen het vo heeft een lesmethode wiskunde voor het vmbo ontwikkeld en ontwerpt lesmateriaal voor techniek, natuurkunde en informatica. Zij gelooft in het belang van het stellen van haalbare doelen en in het leren op basis van ervaring. Een leerling zien groeien of een leerling die leert door zelf te ontdekken, daar geniet Rachel van.

 

Winnaar leraar van het jaar met Jet Bussemaker7 (foto Fred Ernst)Lonneke Thijs
De nieuwe Leraar van het Jaar voor het so benadert leerlingen positief, gerelateerd aan hun onderwijsbehoefte en persoonlijke ontwikkeling. “Gewoon waar mogelijk, speciaal waar nodig”, is haar motto. Lonneke haalde twee masters, coacht collega’s en maakt zich sterk voor de startende leraar.

 

Winnaar leraar van het jaar met Jet Bussemaker (foto Fred Ernst)Diederick de Vries
De winnaar binnen het mbo weet studenten in hun kracht te krijgen en te ondersteunen op hun ontdekkingsreis naar wie ze zijn en waar hun hart ligt. Hij heeft een groot en relevant netwerk opgebouwd, dat hij ook gebruikt voor andere sectoren binnen de school. Zijn motto: “Word de beste versie van jezelf.”

 

2014

FemkeCoolsFemke Cools
Femke Cools is de Leraar van het Jaar basisonderwijs. Zij werkt op de montessorischool in Nijmegen. Het juryrapport vermeldt over haar: “Deze kandidaat heeft een goed oog voor wat kinderen beleven en nodig hebben. Een lerares van nu, die leerlingen de toekomst in helpt. Haar onderwijs is nooit af, want door te kijken naar haar leerlingen, naar haar collega’s en naar zichzelf probeert ze steeds weer nieuwe wegen te vinden om te inspireren en talenten uit kinderen en collega’s te halen. Als voorstander van ‘samen leren’ denkt ze goed na over het vak en hoe dit verder te ontwikkelen. Open, reflectief met visie en veel leerpotentieel zijn woorden die bij haar passen.”

Joke-Lorist-KlappeJoke Lorist-Klappe
Joke Lorist-Klappe is de Leraar van het Jaar 2014 speciaal onderwijs. Zij werkt op het Onderwijscentrum De Twijn in Zwolle. Uit het juryrapport: “De winnares straalt een aanstekelijke passie uit en weet met veel gevoel voor humor het maximale uit leerlingen te halen. Ze gelooft in ‘blijven leren’ en is bezig met de opleiding Master SEN om haar leerlingen nog beter te kunnen ondersteunen in hun groei naar zelfstandigheid en onafhankelijkheid. In het kader van passend onderwijs maakt ze zich sterk voor meer specialisatie en kennisuitwisseling met het regulier onderwijs, zodat overstappen van leerlingen tussen regulier en speciaal onderwijs beter verlopen. “Regulier als het kan en speciaal als het moet’ is daarbij haar motto.”

Jasper-RijpmaJasper Rijpma
Jasper Rijpma is de Leraar van het Jaar 2014 voortgezet onderwijs. Hij werkt aan het Hyperion Lyceum in Amsterdam. Uit het juryrapport: “De jury is onder de indruk van de authentieke en inspirerende persoonlijkheid van deze kandidaat en de diepe persoonlijke motivatie om alles uit leerlingen te halen wat erin zit. Hij werkt op weloverwogen pedagogisch didactische wijze en combineert structuur en vrijheid op een hele goede manier. De vrijheid van de leerling staat voorop, maar de regie wordt in eigen hand gehouden. Samenwerking met collega’s staat hoog in het vaandel. Hij is ambitieus en innovatief in het streven om de beste lessen te geven. Reflecteren op eigen lesgeven is van groot belang. Altijd maatwerk. Hij inspireert leerlingen voor brede, maatschappelijke thema’s en stimuleert hun kritisch en creatief denkvermogen.”

Marloes-van-der-MeerMarloes van der Meer
Marloes van der Meer is de Leraar van het Jaar 2014 middelbaar beroepsonderwijs. Zij werkt op het ROC Midden Nederland in Utrecht. Uit het juryrapport: “De keuze in het middelbaar beroepsonderwijs is gevallen op de leraar die zich onderscheidde door de enthousiaste manier waarop zij inspeelt op de belevingswereld van student en de manier waarop zij bij de lessen betrokken worden. De individuele ontwikkeling van studenten is leidend voor Marloes die er altijd van uitgaat dat studenten meer kunnen dan ze zelf denken. Ze gelooft in ‘empowerment’ van studenten en wil er altijd het maximale uithalen.”

2013

Tingue KlapwijkTingue Klapwijk
Ik geloof dat ik nog nooit zo’n bijzonder jaar heb gehad! Sinds 5 oktober staat mijn leven in het teken van het ontmoeten van bijzondere personen, het leren kennen van nieuwe mensen, vertellen over hoe geweldig het is om ‘in’ de klas te staan en praten over hoe we het Nederlandse onderwijs nog beter kunnen maken. Ik heb ook ontzettend veel geleerd. Je gaat uitdagingen aan, moet soms een drempel over, leert je grenzen kennen en krijgt ontzettend veel kansen om van je te laten horen. Het is een kroon op mijn werk. Het heeft mij, maar vooral ook ‘mijn’ kinderen een enorme boost gegeven.


Rijan-van-GeeneRijan van Geene

Ik heb dit jaar onderwijsland van een hele andere kant mogen meemaken. Hele interessante mensen ontmoet, mooie gesprekken gevoerd, mijn stem mogen laten horen, verre reizen gemaakt en…volop mogen praten over het mooiste beroep van de wereld: Leraar in het Speciaal Onderwijs!

 

 

 

Jan Willem van den BosJan Willem van den Bos
De titel ‘Leraar van het Jaar 2013′ heeft mij heel veel gebracht. Mijn blik op het onderwijsveld is hierdoor enorm verruimd. Je doet veel persoonlijke contacten op die waardevol zijn tot in lengte van jaren. Prettig om te merken dat het docentschap er toe doet. Je kunt daadwerkelijk het verschil maken. Om dat een jaar lang uit te kunnen dragen heeft mij veel voldoening gegeven. Uit dit jaar blijkt nog meer hoe belangrijk het is om samen met je collega’s, docenten en schoolleiding, op te trekken voor het beste onderwijs. Onderwijs wat de leerlingen raakt!

 

Sara AlboneSara Albone
Het is een hele bijzondere ervaring geweest om mbo Leraar van het Jaar te worden. Waar ik het meest dankbaar voor ben, is het verruimen van mijn onderwijsblik. De kans om van andere onderwijs disciplines te leren, bekende mensen uit het onderwijs te ontmoeten en me te verdiepen in regelgeving en onderwijsontwikkelingen. Ik had het niet willen missen en het zal een van de meest bijzondere jaren uit mijn leven blijven.