Dag van de Leraar

Ieder jaar op 5 oktober is het de Dag van de Leraar, de Nederlandse variant van World Teachers’ Day. Met deze dag wordt het belang van goede leraren benadrukt. Rondom de dag waarop jij als leraar in het zonnetje wordt gezet, organiseren we het Lerarencongres en de verkiezing Leraar van het Jaar van, voor en door de leraar.

Wat doe jij voor jouw leraar of collega? Verras je (oud-)leraar of collega op 5 oktober! Hoe? Hieronder vind je een aantal ideeën.

 • Bedankwand
  Maak een grote bedankwand op school en laat alle leerlingen hier iets op schrijven voor hun leraar of docent. Je kunt zelf een wand van hout maken of een van de prikborden bij jou op school gebruiken en hier  losse briefjes op prikken.
 • Bedankappel
  Maak een bedankappel voor elke leraar. Alle leerlingen schrijven een persoonlijke boodschap voor hun leraar op een klein papiertje. Deze bevestig  je aan een satéprikker. Steek alle satéprikkers in een appel en overhandig deze met je hele klas op een feestelijke manier.
 • Karikatuur
  LeRAAR; laat een tekenaar komen op school en laat van alle leraren een karikatuur maken. Hang de portretten na 5 oktober op in de gang(en) van de school.
 • Projectie
  Projecteer het appellogo groot op de muur van de school. Laat daarna allemaal spreuken van leerlingen of alle namen van de leraren voorbij komen.
 • Stickers
  Laat stickers maken met leuke spreuken (& het appellogo). ‘Je bent een toffe peer’, ‘Mijn oogappel’, etc. Versier het bureau, de stoel of het bord van de leraar of lerares met de stickers.
 • Schoolkrant
  Maak een speciale editie van de schoolkrant, helemaal in het teken van de leraren. Doe een interview met een leraar, laat leerlingen aan het woord over hun favoriete leraar, vraag naar de lievelingsrecepten van leraren, etc.

Heb jij een ander leuk idee uitgevoerd?

Stuur het, met een korte uitleg, foto’s en/of video naar info@onderwijscooperatie.nl onder vermelding van Dag van de Leraar!

Andrew Niemeijer – Leraar van het Jaar 2009 (VO)

Vergeet niet, dat het een enorme positieve stimulans geeft aan je school en je collega’s. Zoals onlangs nog een naaste collega tegen mij zei over de titel die ik in 2009 won: ‘Die dag werden wij allemaal Leraar van het Jaar’. Een mooier compliment bestaat niet, daar doen we het voor!

Andrew Niemeijer – Leraar van het Jaar 2009 (VO)